naar top
Menu
Logo Print

MackTron DC servomotor van Axor met geïntegreerde driver

Voor nauwkeurige motion control applicaties

Eén van de belangrijkste uitdagingen op het vlak van motion control is het beperken van het aantal componenten. Iedere afzonderlijke component moet immers worden gemonteerd, beschermd, onderhouden en voorzien van een voedings- of signaalkabel. In de nieuwe serie MackTron borstelloze DC motoren van Axor is de driver daarom direct in de behuizing geïntegreerd. Een voordeel voor onder meer ontwerpers van AGV's en procesautomatisering.

MackTron DC servomotor

Het Italiaanse Axor ontwikkelde speciaal voor veeleisende industrieën zoals ruimtevaart, gezondheidszorg, robotica en AGV's, een reeks aandrijvingen onder de naam 'Mack'. De serie omvat onder meer de Mack Motor (de motor) en de losse drives Mack Drive, Mack Power en Mack Indy. Enerzijds is de beschikbaarheid van de losse onderdelen een voordeel, maar het kent ook nadelen. Zo moet iedere losse elektronica component zoals een driver, apart worden gemonteerd. Dit kost niet alleen tijd en ruimte, maar vraagt tevens om aandacht voor bescherming, koeling, voeding en bekabeling naar de besturing en motor. En niet te vergeten: de aansluitingen, toegangsmogelijkheden in verband met onderhoud en soms ook certificering. Daarbij betekent iedere extra elektrische of mechanische aansluiting een potentiële bron van fouten of storingen.

 

Mack Tron

Om die reden ontwikkelde Axor in de Mack serie de variant Mack Tron: een borstelloze servomotor met geïntegreerde driver die tegemoet komt aan de wensen van ontwerpers van robotica, AGV's en procesautomatisering.De 8-polige borstelloze servomotor is beschikbaar in vier vermogens met bijbehorend koppel waarbij opvalt dat de motoren zeer compact zijn gebleven. Zo is de 42 mm flensvariant beschikbaar met een vermogen van 50 W voor een nominaal koppel van 0,15 Nm bij een nominaal toerental. Dit toerental bedraagt 3.000 min-1 voor alle modellen met een 48 VDC-voeding en loopt op tot maximaal 6.000 min-1. Voor de overige drie uitvoeringen geldt een vermogen van 100, 200 en 400 W met een bijbehorend nominaal koppel van respectievelijk 0,3, 0,6 en 1,2 Nm. Alle modellen zijn naar wens te voeden met 24 of 48 VDC (de motor en elektronica functioneren tussen 9 - 65 65 VDC).

Functies

De veiligheid voor de gebruiker is gegarandeerd door onder andere de geïntegreerde automatische elektromagnetische houdrem en de Safe Torque Off. Optioneel is de compacte digitale remmodule (Mack Nano Clamp) evenals de beschermingsklassen IP54 of IP65. Storingen worden aangegeven via drie tweekleurige statusleds die zes verschillendesignalen kunnen geven. Kenmerkend is verder de toegepaste enkelvoudige hybride kabel die fungeert als besturingskabel maar tevens als signaal- als veiligheidskabel. Dit element is vlam- en oliebestendig en bovendien geschikt voor buigen in relatief kleine radii. Testen wijzen uit dat er tot vijf miljoen cycli mogelijk zijn over een radius van 7 maal de kabeldiameter. Verder worden alle gangbare bus- en netwerkprotocollen ondersteund zoals CANopen en EtherCAT. De geïntegreerde single of multiturn encoder levert positie-informatie waarmee de noodzaak voor een aparte sensor en bijbehorende bekabeling vervalt. Tot slot is de driver eenvoudig te programmeren met behulp van de SpeederOne.2 pc-software via RS485 of de hybride kabel.

Technische specificaties

 • Voeding: 24 - 48 V (minimaal 9 VDC, maximaal 65 VDC)
 • Vermogen: 50 - 400 W
 • Koppel bij 3.000 min-1: 0,15 - 1,2 Nm
 • Bouwgrootte: 42 mm (NEMA 17) en 60 mm (NEMA 23)
 • Besturingsmodi: CANopen, EtherCAT, Modbus-RTU, digitale positionering
 • Veiligheid: Standaard elektromagnetische houdrem en STO (optioneel)
 • Sensoren: Geïntegreerde Mack seriële encoder (single of absoluut multiturn)

ROTERO

ROTERO

WAYENBORGSTRAAT 10
2800 MECHELEN
+3215451840
+3215451841
meer info
Meer info

Bedrijfsinfo

$0ROTERO richt zich tot apparatenbouwers en constructeurs met seriematige behoeften. Ons leveringsprogramma biedt de constructeur/ontwerper een zeer compleet gamma aan mogelijkheden. Van low-cost tot high-end, in functie van de eisen die u stelt aan uw specifieke toepassingen.

 •   
 •   
 •   
 •   
 •