naar top
Menu
Logo Print

Een gecoördineerd concept

Beveiligingsoplossingen voor de bouwmaterialenindustrie
In de fabriek van Prefaco in Neeroeteren/Maaseik (België) worden prefab breedplaten of predallen (bekistingsplaten van gewapend beton of voorgespannen) op werktafels van ca. 12 x 4 meter gemaakt.

Beveiligingsoplossingen voor de bouwmaterialenindustrie

Voor de Ierse CRH Group, 's werelds tweede grootste leverancier van bouwmaterialen, is arbeidsveiligheid een "strategische prioriteit". De groep investeert daarom voortdurend in de uitbreiding en actualisering van alle beveiligingssystemen. De dochteronderneming CRH Structural Concrete Belgium heeft voor haar twaalf productielocaties gekozen om geïntegreerde beveiligingsoplossingen van de Schmersal Group te implementeren.

CRH Structural Concrete Concrete Belgium biedt een breed assortiment prefab bouwmaterialen voor industriële, commerciële en residentiële gebouwen aan. Van prefab betonnen elementen, prefab betonwanden, voorgespannen vloerplaten tot prefab gewapende betonnen elementen en prefab trappen. Bijvoorbeeld voor toepassingen in luchthavens, agrarische gebouwen of commerciële gebouwen zoals supermarkten. "Op de Belgische markt zijn wij de enige leverancier die complete oplossingen kan bieden voor prefab bouw", zegt marketingmanager Pieter Camps, CRH Structural Concrete Belgium. "Naast de verschillende bouwmaterialen kunnen wij desgewenst ook het ontwerp, de technische tekeningen, de montage en het complete projectmanagement voor de projectontwikkelaar verzorgen". Dit wordt mogelijk gemaakt door de bedrijfsstructuur van CRH Structural Concrete Concrete Belgium, die gebaseerd is op zes sterke merken. Terwijl het servicemerk d-Concrete! pas in 2017 werd opgericht, waren de andere merken: Douterloigne, Echo, Prefaco, Ergon en Schelfhout decennialang als zelfstandige bedrijven actief op de markt en werden pas na de millenniumwisseling geïntegreerd in de CRH groep. "Door deze historische ontwikkeling hadden niet alle productiesites van het bedrijf dezelfde veiligheidscultuur. We stelden daarom alles in het werk om te voldoen aan de hoge eisen van het gezondheids- en veiligheidsbeleid van ons moederbedrijf CRH", aldus projectmanager Kenny de Krem, CRH Structural Concrete Belgium.

Veiligheid op het werk is een "strategische prioriteit"
Schmersal levert voor CRH veiligheidshekken van Satech met aangepaste veiligheidstechnologie. Hier een scharnier-veiligheidsschakelaar voor draaibare beschermvoorziening van het type TESF/U.

Veiligheid op het werk is een "strategische prioriteit":

Voor de CRH groep, 's werelds tweede grootste leverancier van bouwmaterialen, is arbeidsveiligheid een "strategische prioriteit": Alleen al in het jaar 2017 heeft CRH wereldwijd meer dan 160 miljoen euro uitgegeven aan maatregelen op het gebied van Health & Safety, waaronder de upgrade van veiligheidstechnologie voor machines en installaties (volgens het CRH Duurzaamheidsrapport). In datzelfde jaar heeft CRH ook Safety-audits uitgevoerd bij 83 % van zijn 3600-vestigingen wereldwijd door zijn interne veiligheidsmanagers of door externe bureaus voor machineveiligheid.

Een interne veiligheidsaudit was ook de aanleiding voor een eerste ontmoeting tussen CRH Structural Concrete Belgium en Schmersal Belgium in 2016. "De vraag was hoe de potentiële gevarenzones die in de interne audit werden geïdentificeerd niet alleen betrouwbaar maar ook betaalbaar kunnen worden beveiligd", zegt Remy Van Bokhoven, Sales Engineer bij Schmersal Belgium. In de twaalf fabrieken van CRH Structural Concrete Belgium zijn er enkele zones met verhoogd risico voor de werknemers die een uitgekiend veiligheidsconcept vereisen.

Geïntegreerde beveiligingsoplossing: Veiligheidshek plus aangepaste veiligheidstechnologie
Foto-elektrische beveiligingen beschermen de medewerkers - dankzij de beschermende behuizing SG5 staan ze beschermd opgesteld. Door de IP69K dichtinggraad zijn ze ook geschikt voor buitentoepassingen.

Geïntegreerde beveiligingsoplossing: Veiligheidshekwerk met aangepaste veiligheidstechnologie

In de Prefaco-fabriek te Neeroeteren / Maaseik worden dubbele wanden of premuren en predallen of breedplaten (gewapend of voorgespannen) gemaakt op tafels van ongeveer 12 x 4 meter. De zware tafels bewegen in een zogenaamd "carrousel" dus van de ene productiestap naar de volgende. De carrousel is beveiligd met veiligheidshekken, maar sommige zones moeten toegankelijk blijven. Toegang voor onderhoudswerkzaamheden of omdat er nog handwerk nodig is tijdens productie. De Schmersal Group kan een geïntegreerde beveiligingsoplossing bieden voor deze gevaarlijke zones: Dankzij een commerciële samenwerking met Satech Safety Technology, een toonaangevende fabrikant van modulaire veiligheidssystemen, levert Schmersal aan CRH Satech veiligheidshekken met veiligheidstechnologie aangepast aan het betreffende toepassingsgebied voor alle CRH Structural Concrete locaties in België - inclusief scharnierschakelaars, veiligheidssensoren, elektromagnetische vergrendelingen, veiligheidslichtgordijnen en de bijbehorende evaluatiesystemen zoals veiligheidsrelaismodules.

Veiligheidslichtscherm met muting-functie

In Neeroeteren is er bijvoorbeeld een veiligheidsdeur die tijdens het productieproces gesloten blijft. Vlakbij passeren de tafels tijdens het productieproces langs een heuphoge opening in het veiligheidshek. Veiligheidslichtschermen van de SLG 445-serie zijn aan beide zijden aangebracht om te voorkomen dat werknemers door de opening in het hek glippen om de gesloten veiligheidsdeur te omzeilen. "Dankzij de muting-functie kan de SLG 445 onderscheid maken tussen mens en materiaal, zodat de installatie alleen in noodgevallen wordt stilgelegd", legt Remy Van Bokhoven uit. "Deze extra functie van het lichtscherm is daarom de geschikte oplossing voor deze zone, die zowel de bescherming van de werknemers als een hoge mate van beschikbaarheid van de installatie garandeert. De opto-elektronische lichtschermen zijn eenvoudig aan te sluiten via een M12 stekkerverbinding. Daarnaast biedt de SLC/SLG 445 een geïntegreerde installatiehulp met statusweergave. Deze geeft aan het installatiepersoneel aan of de zend- en ontvangsteenheden exact op elkaar zijn uitgelijnd. Dit vermindert de installatie-inspanning en verlaagt de kosten van de installatie. Een andere variant van de veiligheidslichtschermen is ook in gebruik bij CRH: Dankzij de beschermingsgraad IP69K is de SLG 420-serie geschikt voor gebruik buitenshuis en voor extreem zware en veeleisende toepassingen. De lichtschermen zijn functioneel bij omgevingstemperaturen van -25 °C tot +50 °C.

Een klassieker onder de elektromagnetische vergrendelingen: AZM161
Het complete pakket voor CRH bevat tevens analyse-apparatuur voor de veiligheidscomponenten, waaronder ook de multifunctionele veiligheidsrelaismodules uit de serie PROTECT SRB-E.

Een klassieker onder de elektromagnetische vergrendelingen: AZM161

CRH gebruikt de AZM161 elektromechanische magneetschakelaars van Schmersal, die wereldwijd al tientallen jaren miljoenen keren in vele industriële sectoren worden toegepast, om de deuren van veiligheidshekken te beveiligen. De AZM161 vergrendeling is nu ook verkrijgbaar met een hoge codering volgens ISO 14119, d.w.z. ze biedt maximale bescherming tegen manipulatie. Dit betekent dat er minder extra maatregelen nodig zijn om het omzeilen van vergrendelingen te voorkomen - een voordeel in termen van kostenefficiëntie.

Voor andere zones biedt Schmersal sleutel overdrachtssystemen die voorkomen dat een machine weer in gebruik wordt genomen terwijl een werknemer onderhoud uitvoert in een niet-zichtbaar gebied binnen het veiligheidshek.

Evaluatiesystemen voor de signalen van de veiligheidscomponenten zijn ook opgenomen in het complete pakket voor CRH. Daartoe behoren de veiligheidsrelaismodules van de PROTECT SRB-E-serie, die met acht varianten een breed gamma aan toepassingsprofielen kunnen afdekken en daardoor multifunctioneel en veelzijdig zijn.

Diensten voor alle aspecten van machineveiligheid
Foto-elektrische beveiligingen met behuizing voor buitengebruik: de geïntegreerde instelhulp geeft met een signaal aan of de zend- en ontvangsteenheid exact op elkaar uitgericht zijn.

Diensten voor alle aspecten van machineveiligheid

Volgens de norm ISO 13857 moeten bepaalde veiligheidsafstanden in acht worden genomen bij het installeren van afschermingen of veiligheidshekken. Het bepalen van de minimale veiligheidsafstanden voor hekken en veiligheidslichtschermen en het gehele ontwerp van de optimale beveiligingsoplossing voor de betreffende CRH-locatie - van hekken, veiligheidscomponenten en evaluatiesystemen - maken deel uit van de adviesdiensten die Schmersal aan CRH levert. Vanwege de groeiende vraag naar dergelijke Safety-diensten heeft de Schmersal Group in 2016 een aparte divisie voor diensten opgericht, die opereert onder de naam tec.nicum. tec.nicum biedt een breed arsenaal aan Safety-diensten voor alle aspecten van machineveiligheid. Indien nodig, kan CRH Structural Concrete België ook in de toekomst veiligheidsaudits en risicobeoordelingen, ondersteuning bij retrofitprojecten of ook opleidingen door Schmersal laten uitvoeren.

"Ons doel was om onze beveiligingsoplossingen voor alle locaties in België te standaardiseren en hiervoor samen te werken met één aanspreekpunt," legt Kenny de Krem uit. "En dat was met Schmersal het geval. Alle componenten zijn goed op elkaar afgestemd en passen bij elkaar. Daarnaast is Schmersal een goede samenwerkingspartner die flexibel reageert op knelpunten en snelle levertijden mogelijk maakt.

SCHMERSAL

SCHMERSAL

NIEUWLANDLAAN 73
3200 AARSCHOT
+3216571618
+3216571620
meer info
Meer info

Bedrijfsinfo

Veiligheid in het systeem. Bescherming voor mens en machine.

Wij zijn de partner van de Schmersal groep voor de Belgische en Luxemburgse markt. Onder het motto "Veiligheid in het systeem - bescherming van mens en machine", stellen wij u het meest uitgebreide pakket veiligheidsschakelaars en systemen ter wereld voor.

https://www.youtube.com/user/kaschmersal

  •   
  •