naar top
Menu
Logo Print

BluePoint lost Punch 2 af in zonnewagenrace Australië

Solar Team ontwikkelt zonnepaneel voor het eerst zelf
magazine

Begin juli stelden negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hun splinternieuwe zonnewagen voor. Op exact één jaar tijd ontwierpen, produceerden en assembleerden ze de BluePoint, de achtste zonnewagen, die is nog kleiner dan de voorganger – het Agoria Solar Team bouwt om de twee jaar een nieuwe zonnewagen.

De aerodynamica werd opnieuw verbeterd, in die mate dat tijdens de hele race van 3.000 kilometer door Australië het verbruik volgens de berekeningen het equivalent zal zijn van 7 liter diesel.
Bovendien ontwikkelde het team het zonnepaneel voor de eerste keer zelf, om meer controle te hebben over het productieproces. De zonnecellen zijn efficiënter dan deze op onze daken. Ze worden ook gebruikt op satellieten en het volledige paneel kost evenveel als een Lamborghini. Met een oppervlakte van 2,6 m² is het paneel even groot als dat van haar voorganger, de Punch 2. De nieuwe wagen is echter smaller zodat de luchtweerstand lager is, maar er ook minder plaats is voor de mechanische componenten. Zo is de ruimte tussen de wielen en de carrosserie van de wagen op bepaalde plaatsen slechts enkele millimeters. Om onnodige plaatsverspilling tegen te gaan is de wagen perfect op maat van de piloot gemaakt, zonder speling.

Op 13 oktober staat de Belgische zonnewagen aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge. Dit is het wereldkampioenschap voor zonnewagens waarin de BluePoint 3.021 kilometer dwars door de Australische woestijn zal rijden. Met 53 studententeams van over de hele wereld is er deze editie een recordaantal inschrijvingen. Het Belgische team is vastberaden om als eerste over de finishlijn te rijden. Door de derde plaats in 2017 en de eerste plaats in de meest extreme race voor zonnewagens in Chili vorig jaar, is deze ambitie enkel gegroeid.

AGORIA

AGORIA

+3227067800
-