naar top
Menu
Logo Print

Blockchainsoftware voor logistiek

VIL ontwikkelt softwarepakketten voor logistieke bedrijven
magazine

Binnen het lopende project ‘Blockchain in Supply Chains’ ontwikkelde het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) twee op blockchaintechnologie gebaseerde softwarepakketten voor de logistieke sector. Deze software wordt ontwikkeld en getest in samenwerking met de projectdeelnemers en als open source toepassing ter beschikking gesteld aan het einde van het project in november 2019.

In een eerste applicatie wordt een track-&-trace-systeem gebouwd voor het opvolgen van containers en opleggers in het multimodaal transport. Daarbij worden zowel data uit bedrijfssystemen als IoT-data van de slimme transportunits opgeladen in de blockchaintoepassing. Om de data-integratie te maximaliseren wordt een ruim scala aan interfaces gebouwd. VIL wil immers bedrijven maximaal faciliteren bij het delen van data in deze ketenwijde toepassing. De applicatie zal door grotere transparantie van de multimodale routes zorgen voor accurate ETA-informatie, die bedrijven toelaat om hun activiteiten beter te plannen en te optimaliseren.
De tweede applicatie voorziet een digitaal transportdocument voor het gecombineerd weg-spoor vervoer. De blockchaintoepassing kan de CMR- en CIM-vrachtbrieven vervangen in het multimodale traject. Door middel van laagdrempelige data-integratie met bedrijfssystemen wordt de administratieve last bij de overgang van weg naar spoorvervoer en vice versa tot een minimum herleid.

Beide applicaties worden ontwikkeld in samenwerking met twee Antwerpse startups: Ledgit en Dockflow. Ledgit staat in voor de ontwikkeling van de applicaties, terwijl Dockflow het project in zijn geheel begeleidt.Voor de IoT-aspecten van het project werkt VIL samen met de Karel de Grote Hogeschool, campus Hoboken.

VIL

VIL

+3232290500
+3232290510