naar top
Menu
Logo Print

Automation haalt order CERN binnen

Belgische datacenteroplossingen voor Europees kernonderzoek
magazine

Het Belgische Automation uit Halle, gespecialiseerd in datacenter-oplossingen, haalt een belangrijke opdracht binnen voor de uitbreiding van de datacenters bij CERN (Europees Centrum voor Kernonderzoek). De tien bestelde modules representeren een contract van 10 mln euro en laten CERN toe om meer informatie te capteren en te beheren tegen een aanvaardbare kost en binnen een korte leveringstermijn. “Ook en vooral bij het CERN is het nodig om nieuwe technologieën te omarmen om het steeds groter volume aan data die gegenereerd wordt door onze experimenten te verwerken. De ‘prefabricated datacenters’ van Automation zijn een mooi voorbeeld”, vertelt Maria Girone, CTO bij het CERN.
In september worden de eerste twee modules op de experimenten geplaatst (Near source) wat realtime data-analyse mogelijk maakt. CERN besliste om voor de upgrade van twee experimenten (Large Hadron Collider’s (LHCb) en ALICE O2) geen nieuwe of additionele (traditionele) datacenters te bouwen maar realiseert de upgrades door middel van Prefabricated Datacenter Modules. Elk voorziet 2MW netto IT-load met een geschatte jaarlijkse gemiddelde pPUE lager dan 1.075. Hiermee presteert de Automation- SAFE-ECO-oplossing (*) ver onder de gevraagde 1.10 pPUE in termen van energie-efficiëntie. Dit wordt behaald door het integreren van een koelingsysteem dat specifiek afgestemd is op de weersomstandigheden in midden Europa. Ter vergelijking: een traditioneel datacenter met een vermogen van 2MW heeft een pPUE van 1,35 tot 1,8. Of met andere woorden een traditioneel datacenter verbruikt 25% meer energie dan een Prefabricated Datacenter.
(*)SAFE is een concept gebaseerd op de kennis en ervaring die gedurende meer dan 20 jaar opgedaan werd in het ontwerp van ‘containerized shelters’ en voldoet volledig aan de eisen van vandaag aangaande ICT-uitrusting. SAFE is een zorgvuldig gekozen Engels letterwoord dat onze ontwerpfilosofie weerspiegelt en staat voor Veilig, Autonoom, Flexibel en Efficiënt.