naar top
Menu
Logo Print

9 voorbeelden van smart factories volgens het WEF

WEF licht negen industriële bedrijven uit als 'bakens van hoop' voor een succesvol Industrie 4.0-verhaal
magazine

De toekomst van productie is een donker oord, gehuld in het onbekende. Zoals meester Yoda het ooit stelde, “Moeilijk te zien. Altijd in beweging, de toekomst is.” Net als in dat melkwegstelsel ver, ver weg, zijn er hier bij ons zoveel variabelen waarmee rekening moet worden gehouden: De vaardigheidskloof, de vergrijzing van de beroepsbevolking, handelsgeschillen, ingewikkelde en kostbare nieuwe technologieën... Voor leiding­gevenden willen beslissen op basis van wat juist is, en niet uit angst, kan het ronduit eng zijn om erover na te denken. Of leiden tot oprispend maagzuur.

Onderzoek van het Wereld Economisch Forum (WEF) wees uit dat zeven van de tien fabrikanten er niet in slagen om initiatieven op het gebied van big data analytics, AI en 3D-printing (additive manufacturing – AM) voorbij de proeffase te krijgen. Een recent onderzoek door IndustryWeek wees uit dat fabrikanten moeite hebben om effectief deel te nemen aan de 4e Industriële Revolutie.

Maar er is hoop, aldus het Forum. In september kondigde het Forum de negen slimme fabrieken aan die fungeren als een goed model voor het succesvol implementeren van IIoT-oplossingen met een tastbare financiële en operationele impact. Vijf bevinden zich in Europa, drie in China en één in de VS. "Deze pioniers creëerden fabrieken die 20 tot 50% hogere prestaties leveren en een concurrentievoordeel creëren", zegt Enno de Boer, Partner en Algemeen Diensthoofd Productie bij McKinsey & Company, die samen met het Forum een jaar lang heeft meegewerkt aan het project. "Ze hebben op hun werkvloer flexibele, snel innoverende teams met een expertise op het gebied van domein, analytics, IoT en softwareontwikkeling. Elk van die bedrijven heeft een gemeenschappelijk data-/IIoT- platform opgezet en heeft tot 15 use cases lopen. Ze denken in termen van opschaling, flexibel werken en een nieuwe benchmark instellen".
Allen stemden ermee in om hun deuren te openen en hun kennis te delen.

Kom hier meer te weten over de negen.