naar top
Menu
Logo Print

Robot Operating System (ROS) in de lift

ROS 2;0 faciliteert acceptatie als industriestandaard
magazine

Het Robot Operating System (ROS) is een flexibel en collaboratief open-sourceframework voor het bouwen van besturingssystemen voor robotica. Aangezien de toepassing ervan blijft groeien, is ROS erop gericht om de industriestandaard voor robotica-middleware te worden.

55% robots ROS-gestuurd in 2024
Volgens ABI Research – een marktgericht adviesbureau dat strategische begeleiding biedt bij de meest overtuigende transformatieve technologieën – zal bijna 55% van de commerciële robots die in 2024 geleverd zullen zijn (meer dan 915.000) ten minste één ROS-pakket geïnstalleerd hebben, waardoor een groot aantal ROS-gestuurde robots wordt geïnstalleerd.

Roboticasystemen meer op maat
Door de opkomst van open-sourceroboticaprojecten konden roboticaontwikkelaars en -uitvoerders roboticasystemen ontwikkelen op basis van eigen vaardigheden en openbaar beschikbare middleware, simulatoren, bibliotheken en toolkits voor robots.

Brede interoperabiliteit en compatibiliteit
Het succes van ROS is te danken aan de brede interoperabiliteit en compatibiliteit met andere open-sourceprojecten. ROS 1.0 maakt gebruik van Orocos voor realtimecommunicatie en OpenCV voor machine vision modellen.

ROS 2.0 bewerkstelligt acceptatie als industriestandaard
De noden van de roboticaindustrie aanvoelend, lanceerde Open Robotics ROS 2.0, de opvolger van ROS 1.0, en integreerde het ondersteuning voor multirobotsystemen, realtime meldingen, niet-ideale netwerken, en gegevensverwerkingsmogelijkheden. Dit maakt ROS 2.0 gebruiksvriendelijker, robuuster en realtime, maar het faciliteert eveneens de acceptatie als industriestandaard.