naar top
Menu
Logo Print

SCARA'S MET GESLOTEN DESIGN EN PROGRAMMEREN MET VERTROUWDE PLC

Stäubli vernieuwt robotgamma en vergemakkelijkt gebruik ervan

Twee baanbrekende innovaties bij Stäubli: de robotfabrikant heeft een nieuw gamma SCARA's en maakt het mogelijk om alle robots voortaan ook aan te sturen via de vertrouwde PLC, zodat je hiervoor geen aparte programmeertaal meer hoeft aan te leren. Zo speelt het bedrijf actief in op de vragen van zijn klanten naar uitgebreidere toepassingsmogelijkheden en een groter gebruiksgemak. Robotics Division Manager, Laurent Mattheys, zet alle voordelen op een rijtje.

 

Laurent Mattheys, Robotics Division Manager bij Stäubli
Laurent Mattheys, Robotics Division Manager bij Stäubli

 

SCARA-GAMMA UITGEBREID

CS9-Controller

Nadat Stäubli eerder al zijn TS-gamma SCARA-robots op de markt bracht, lanceert de robotfabrikant nu de TS2-reeks. Die werkt met de generieke CS9-controller, die we al kennen van bij hun 6-assige TX2-robots. Kenmerkend voor dit controleplatform zijn de open programmeerarchitectuur en de geïntegreerde realtimeveldbussen, met ook de mogelijkheden van OPC UA die standaard voorzien zijn. Maar ook op andere vlakken werd de 'proven technology' van die 6-assers bij deze nieuwe ontwikkeling aangewend.

Gesloten structuur

“Zo kregen nu ook deze SCARA-robots een volledig gesloten structuur, waarbij de motoren, gearbox en bekabeling dus volledig in de behuizing vervat zijn", begint Laurent Mattheys, Robotics Division Manager bij Stäubli Benelux.

“Het grote voordeel is dat we nu dus ook 4-assige robots hebben voor vuile omgevingen, of voor daar waar er juist strenge hygiëne-eisen gelden. Voorheen moesten we hiervoor de duurdere 6-assers naar voren schuiven, terwijl een SCARA dikwijls voldoet."

Voor nog meer toepassingen

De uitbreiding zit hem ook in de technische specificaties.

“Bij de TS1-reeks was de maximale reikwijdte beperkt tot 800 mm. De nieuwe reeks telt vier modellen: TS2-40, TS2-60, TS2-80 en TS2-100, met een reikwijdte van respectievelijk 460, 620, 800 en 1.000 mm. Die hebben allemaal een maximaal hefvermogen van 8,4 kg en zijn inzetbaar in een werkgebied van 360°. Toch hebben ze een kleine voetafdruk, door het compacte design. Er zijn overigens zowel sta- als hangconcepten verkrijgbaar en zelfs een speciale variant voor toepassingen in ESD-omgevingen. Voorts moet je vooral denken aan de food en farma, of toeleveranciers voor de automobielindustrie", stelt Mattheys.

Smart tool

Nog bijzonder is de optie van een 'smart connected tool' op de flange, die voorziet in pneumatica en ethernetkabel. Hier kan de eindgebruiker dan eenvoudig zijn eigen gereedschap op aansluiten, via de geïntegreerde wisselaar.

 

AANSTUREN VIA UNIVAL PLC

Nog een nieuwe ontwikkeling is uniVAL plc. “Veel machinebouwers en eindklanten worden geconfronteerd met het probleem dat ze wel PLC-programmeurs in huis hebben, maar dat zij doorgaans geen robots kunnen aansturen, omdat daar een aparte programmeertaal voor nodig is. Hieraan komen wij tegemoet door op de robot een uniVAL plc-server te installeren. Die communiceert met de bekende PLC, de cliënt, waarvoor wij de nodige functieblokken voorzien. Op die manier kun je al onze robots nu dus ook aansturen vanuit de vertrouwde PLC-omgeving. Ook het 'teachen' en het onderhoud kunnen voortaan ook via de PLC verlopen. De voordelen: een groter gebruiksgemak, een enorme tijdswinst en dus ook minder kosten", weet Mattheys.

UniVAL plc is beschikbaar voor alle gangbare veldbussen en voor PLC's als Beckhoff Twincat, Siemens Simatic, Rockwell Logix, Codesys ...Laurent Mattheys, Robotics Division Manager bij Stäubli

STÄUBLI BENELUX

STÄUBLI BENELUX

MEENSESTEENWEG 407
8501 BISSEGEM
+3256364000
+3256364010