naar top
Menu
Logo Print

Vernieuwde PL-norm

Leidraad voor bepaling blootstellingsduur en paramater waarschijnlijkheid toegevoegd
magazine

Sinds januari 2016 is er een vernieuwde PL-norm. Voor velen is dit een verrassing, want dit is niet breed gecommuniceerd. Er is evenwel een reden voor dit zogenaamde amendement: de samensmelting van PL en SIL is mislukt en gestopt. Lang werd geprobeerd om de SIL-norm EN-IEC62061 en de PL-norm (EN-ISO13849-1/2) te laten samengaan in één gezamenlijke norm. Een van de redenen om hiermee niet verder te gaan, was de in opkomst zijnde vernieuwde PL.
Die kent enkele verbeteringen. Zo is er een leidraad voor de bepaling van de blootstellingsduur (hoog of laag) en is de parameter “waarschijnlijkheid” aan de norm toegevoegd. Als in de risicoanalyse met zorgvuldige afweging en onderbouwing wordt bepaald dat de kans op letsel onwaarschijnlijk is, dan mag het PL-niveau één stap omlaag. Er is ook een veranderde risicograaf met toevoeging van de factor “waarschijnlijkheid”. Voorzichtigheid is geboden, want de norm is zeker niet “lichter” geworden. De risicoanalyse blijft leidend.
Verdere veranderingen:
– Verbeterde leesbaarheid
– Een betere koppeling met de EN-ISO12100
– Bij Categorie 4 systemen wordt de MTTFd niet meer bij 100 jaar maar bij 2500 jaar afgekapt, zodat zelftestende elektronische systemen daardoor nog beter scoren
– Met 'proven in use' is het mogelijk om eenvoudiger een PL van outputsystemen te bepalen, waarin ook pneumatische en hydraulische zitten.
De vernieuwde PL norm EN-ISO13849-1:2016 ligt nu in de normenshop en kan via de gebruikelijke kanalen worden aangeschaft.

EUCHNER

EUCHNER

VISSCHERSBUURT 23
3356 AE PAPENDRECHT
+31786154766
+31786154311
meer info
Meer info

Bedrijfsinfo

  Zekerheid is niet zichtbaar, maar goed om te ervaren.

Het ontwerp en het ontwikkelen van schakelapparatuur voor het beheersen van een verscheidenheid aan processen in machinebouw en plant engineering is onze core business.

Centraal staat: Safety First
.

Veiligheid staat bij EUCHNER de laatste decennia hoog in het vaandel. Veiligheidstechniek ter bescherming van mensen en machines, maar ook ter verbetering van productieprocessen. Veiligheidssensoren die machinebewegingen op een betrouwbare wijze kunnen onderbreken hebben hun waarde op lange termijn bewezen. Zij vertegenwoordigen een belangrijk deel van het huidige productassortiment.

Ervaar: More than Safety
.

De productgroepen Automation, Safety en ManMachine vloeien steeds meer in elkaar over. Één ding hebben ze namelijk gemeen: de sensoren zijn betrouwbaar én veilig. Maar bovenaan staat altijd de individuele functionaliteit, vandaar: More than Safety.

  •