naar top
Menu
Logo Print

Veilig ontwerp en slimme maatregelen

Seminariereeks Euchner focust op veilige machines
magazine

Van 10 t.e.m. 12 september 2019 hield Euchner opnieuw een serie seminaries over machineveiligheid. I.s.m. D&F Group werden achtereenvolgens in Roeselare, Diepenbeek en Utrecht telkens een tiental geïnteresseerden ontvangen.

In een eerste deel behandelde D&F de wet- en regelgeving. Daarbij blijkt ook de naamgeving een probleem. De normen of standaarden zijn namelijk adviserend, terwijl de 'richtlijnen' bindende wetten zijn. Verder ging het ook over de CE-markering, waarbij meestal de fabrikant zelf instaat voor het opstellen van een verklaring van overeenstemming. Tot slot werd ook 'risicobeoordeling' behandeld. Die kent vele definities, maar in een vereenvoudigde vorm gaat het erom de grenzen van de machine vast te leggen, een lijst met gevaren op te stellen en het risico in te schatten. Bij de onacceptabele risico's moeten deze gereduceerd worden en het stappenplan opnieuw doorlopen worden.

In een tweede deel pakte Euchner de functionele veiligheid ISO 13849-1 aan. Speciale aandacht ging naar de Radio Equipment Directive (RED) 2014/53/EU. De vuistregel daar bestaat erin dat wanneer het om afhaalbare apparaten gaat, de machine an sich geen RED-machine is. Verder ging het ook om het manipuleren van machines. Met 'plausibility checking' - simpelweg via de connectie met een normale sturing - kunnen dit soort situaties snel en eenvoudig opgespoord worden. Ook aan bod kwam de cobot. Daar zijn de toepassingen voorlopig nog beperkt en vormt vooral de werkplaatsveiligheid een hinderpaal. Een laatste thema was 5G, waar duidelijk werd dat er genoeg IP-adressen zijn voor vrijwel alle apparaten, personen, voertuigen... Het lokaliseren van die dingen wordt dus in theorie mogelijk tot op de millimeter nauwkeurig. 

EUCHNER

EUCHNER

VISSCHERSBUURT 23
3356 AE PAPENDRECHT
+31786154766
+31786154311
meer info
Meer info

Bedrijfsinfo

  Zekerheid is niet zichtbaar, maar goed om te ervaren.

Het ontwerp en het ontwikkelen van schakelapparatuur voor het beheersen van een verscheidenheid aan processen in machinebouw en plant engineering is onze core business.

Centraal staat: Safety First
.

Veiligheid staat bij EUCHNER de laatste decennia hoog in het vaandel. Veiligheidstechniek ter bescherming van mensen en machines, maar ook ter verbetering van productieprocessen. Veiligheidssensoren die machinebewegingen op een betrouwbare wijze kunnen onderbreken hebben hun waarde op lange termijn bewezen. Zij vertegenwoordigen een belangrijk deel van het huidige productassortiment.

Ervaar: More than Safety
.

De productgroepen Automation, Safety en ManMachine vloeien steeds meer in elkaar over. Één ding hebben ze namelijk gemeen: de sensoren zijn betrouwbaar én veilig. Maar bovenaan staat altijd de individuele functionaliteit, vandaar: More than Safety.

  •