naar top
Menu
Logo Print
17/05/2019 - EVERGREEN

Factories of the Future

State-of-the-artproductietoestellen, integrale ontwerpaanpak, gedigitaliseerde operationele processen, medewerkers centraal, een genetwerkte organisatie, duurzaamheid en flexibele, adaptieve productiesystemen … deze zeven kenmerken zijn op het lijf geschreven van een typische Factory of the Future. België telt sinds dit jaar 30 dergelijke fabrieken. Een aantal van deze worden bezocht tijdens een roadshow, waarover u hier telkens een verslag vindt.

Fof

Geert Jacobs

FACTORIES OF THE FUTURE
TONEN DE WEG NAAR DE TOEKOMST

Motion Control sprak met Geert Jacobs, ‘mister Factory of the Future’, die met een rotsvaste overtuiging de Belgische maakbedrijven de weg wijst naar de toekomst.

Mirion OlenNIEUWE ARBEIDSORGANISATIE MOET VAN MIRION OLEN DE REFERENTIESITE MAKEN

NASA, ESA, CERN, het Internationaal Atoomagentschap … ronkende namen die Mirion Technologies al in het orderboekje mocht noteren. Aan de referenties voegde de Olense producent van stralingsdetectoren in 2019 ook nog een Factory of the Future Award toe.

RF TechnologiesAUTOMATISERING HAALDE
PRODUCTIELIJN TERUG NAAR BELGIE

Je kan als bedrijf op meerdere manieren concurrentie uit lagelonenlanden counteren: je kan inspelen op de betere kwaliteit van je producten, je kan automatiseren om meer productie-output te realiseren met dezelfde middelen, of je kan kortere levertermijnen proberen door te voeren. Bij Rf-Technologies combineerden ze deze drie pijlers.

 Robert Bosch TienenINFLOWFILOSOFIE RESULTEERT IN PROCESCREATIE EN VERHOOGDE EFFICIENTIE

Glashelder zicht, dat is de uitdaging die de Tiense Robert Bosch Produktie N.V. dagelijks nastreeft bij de productie van ruitenwissers en wisarmen voor OEM en AM. Een streven dat de voorbije vijf jaar kracht werd bijgezet dankzij een aanzienlijke investering van zo'n 24 miljoen euro in de transformatie naar een moderne fabriek en begin 2019 werd bekroond met een Factory of the Future award.

 BMT AerospaceBMT AEROSPACE NEEMT HOGE VLUCHT

Airbus, Embraer, Sikorsky, Sukhoi, Boeing ... Luchtvaartliefhebbers likkebaarden ongetwijfeld bij het lezen van deze bekende namen. Wist u dat deze top­bedrijven een gemeenschappelijke Belgische leverancier hebben? BMT Aerospace is de naam. Het inzetten op digitalisering, extreme precisie en de ontwikkeling van zeer specifieke productiemachines leverde het bedrijf uit Oostkamp een Factory of the Future Award op.

 Jannsen PharmaceuticaMARKTLEIDER DOOR
OPEN INNOVATIE EN EEN MENSGERICHTE AANPAK

Bij de uitreiking van de Factory of the Future Awards viel Janssen Pharmaceutica als eerste chemie- en farmabedrijf in de prijzen met drie projecten die innovatiedrang illustreren.

Duracell Aarschot

MEER BOTTOM-UPBEHEER BIJ DURACELL BATTERIES AARSCHOT 

Toen Duracell Batteries Aarschot in 2015 in handen kwam van Berkshire Hathaway, had dat alvast één groot gevolg voor de vestiging: de verandering van een centrale naar een decentrale aansturing. De bedrijfsleiding moest alle ondersteunende diensten zelf lokaal organiseren. Parallel met het doorvoeren van haar digitale transformatie koos ze ervoor om de schat aan ervaring onder haar medewerkers in grotere mate te valoriseren door hun meer verantwoordelijkheid te geven. Met o.a. concepten als start-upteams en equipment ownership dong het naar een Factory of the Future Award. Met succes.

 NikoGESTROOMLIJNDE PRODUCTIE BEZORGT NIKO FACTORY OF THE FUTURE AWARD

 Slechts weinig woningen herbergen geen enkel stopcontact of schakelaar van Niko uit Sint-Niklaas. Liefst honderd jaar geschiedenis zit vervat in het innovatieve bedrijf, gespreid over drie generaties. Een lange historie, maar dat belet het bedrijf niet om vooruit te blijven kijken. Het beste bewijs daarvan? De Factory of the Future Award die de eeuweling net in het feestjaar mocht ontvangen. We gingen ons licht opsteken over hoe ze dat voor elkaar kregen.

 

 

Stas

 TRANSFORMATIE IN AFDELING TOT VOORBEELDFABRIEK VOOR HELE GROEP

 De kipper- en zelflosserfabrikant Stas heeft de laatste jaren de bestaande organisatie van zijn productiesite in Doornik op een succesvolle manier weten te transformeren in een nieuw bedrijfsmodel waarbij technische vooruitgang en een doorgedreven informatisering hand in hand gaan met een progressief personeelsbeleid en een duurzame productiefilosofie. Om deze reden won Stas dan ook een Factory of the Future Award 2019. Motion Control sprak met directeur Pieter-Jan De Man.

 

AW Europe

 ZEVEN TRANSFORMATIES ALS KATALYSATOR VOOR INNOVATIE

Een filosofie waarin mensen een centrale plaats innemen en waardoor omstandigheden worden gecreëerd om personeel toe te laten om optimaal te functioneren binnen de organisatie om zo de hoogst mogelijke kwaliteit te produceren; dit is de missie die AW Europe tot een goed eind wil brengen. Voeg daar de klanttevredenheid en respect voor het milieu aan toe en je hebt de perfecte winnaar van een Factory of the Future Award 2019. Motion Control sprak met de fabrikant van automatische transmissies, navigatie en infotainment voor de automotive.

 

Materialise

 MET 3D-PRINTENDE BLIK OP DE TOEKOMST

Materialise is al lang geen onbekende naam meer in de wereld van het 3D-printen. De Leuvense firma onderscheidt zich door te blijven innoveren, ofwel alleen, ofwel samen met partnerbedrijven. Deze innovaties hebben geleid tot het binnenhalen van de 'Factory of The Future Award'. Materialise werd beloond voor zijn grote focus op digitalisering, state-of-the-artproductiemiddelen en het doorontwikkelen van projecten tot nieuwe producten en technologieën.

 

Colruyt

AUTOMATISERING MET FOCUS OP PERSONEEL 

Zoals zoveel bedrijven vandaag investeerde de Colruyt Group enorm veel tijd en kosten in de automatisering en digitalisering van haar productiefaciliteiten. Een groot verschil met die andere bedrijven is dan weer dat in al die innovaties het personeel steeds centraal stond. Zij werden actief betrokken bij het vernieuwen van de Colruyt Group Fine Food Meat Factory, die de Factory of the Future Award mee naar huis mocht nemen. Verder werd er ook veel belang gehecht aan hygiëne en ecologische productie. Reden genoeg dus voor een rondleiding.