naar top
Menu
Logo Print
04/10/2018 - SAMMY SOETAERT

SENSOREN MAKKELIJK VERBINDEN MET IO-LINK

Alain Wayenberg (IO-Link Group Belgium) ziet in IO-Link ideale interfacestandaard

Een van de voorwaarden om een gestroomlijnde productieomgeving te creëren, is een standaardisatie van de communicatie tussen onze machines, stuurplatformen en sensoren. Niks zo vervelend als toestellen die niet of verkeerd met elkaar communiceren. IO-Link profileert zich als een fabrikantonafhankelijke technologie die dit probleem efficiënt countert. Sinds kort is er een Belgische organisatie die de voordelen van IO-link aan het industriële publiek beter bekend wil maken. We hadden een gesprek met Alain Wayenberg, een van de drijvende krachten achter het nieuwe initiatief.

 

OP MAAT VAN INDUSTRIE 4.0

 

Eerst en vooral: Welke zijn de voordelen van IO-Link precies en waarom zou een bedrijf dit moeten gebruiken?

Alain Wayenberg (IO-Link Group Belgium)
Alain Wayenberg (IO-Link Group Belgium)

Alain Wayenberg: "IO-Link heeft een aantal onmiskenbare voordelen. De opkomst van digitalisering en Industrie 4.0 zet die voordelen nog extra in de verf. IO-Link wordt ook wel het antwoord van de sensor- en actuatorleveranciers op Industrie 4.0 genoemd. 

“We denken dat IO-Link in de toekomst zal uitgroeien tot een belangrijke standaard, door het brede draagvlak wereldwijd“

Zo is er de breed gedragen standaardisering, vastgelegd in de norm IEC 61131-9. Veel bedrijven - zowel grote multinationals als kleinere spelers - bieden ondertussen heel diverse componenten aan die werken met IO-Link als basis. Er is meer: de inbedrijfstelling verloopt heel makkelijk. Verbindingen kunnen erg snel geplaatst of verplaatst worden, doordat de parameters mee opgeslagen worden in de master en automatisch worden overgedragen. De instellingen kunnen ook 'on the fly' worden aangepast; er hoeft geen technieker ter plaatse te gaan. De uitgebreide diagnosemogelijkheden dragen verder bij tot een vermindering van machinestilstand, omdat zo preventief kan worden ingegrepen. Sensoren bestaan al heel lang en de informatie die ze leveren is niet nieuw, maar met IO-Link wordt het mogelijk om de gegevensstroom makkelijker te verwerken en te consolideren, en rechtstreeks aan te sluiten op een PLC of zelfs naar het bovenliggende MES- of ERP-platform."

 

Vanwaar de nood om een Belgische organisatie voor IO-Link op te richten?

Wayenberg: “De standaard is oorspronkelijk gegroeid vanuit enkele Duitse bedrijven. Daar staan ze al een stukverder in de implementatie van IO-Link; in België is de penetratiegraad een stuk minder groot. Daar willen we iets aan doen, door met onze nieuwe groep deze nieuwe technologie te promoten en de eindklanten te informeren, te ondersteunen en bewust te maken van het gebruiksgemak en de vele voordelen. We denken dat IO-Link zal uitgroeien tot een belangrijke standaard, net door het brede draagvlak bij de bedrijven ook buiten Duitsland en zelfs wereldwijd. We zien dat bijvoorbeeld ook producenten die op het vlak van veiligheid actief zijn er volop mee bezig zijn. Ook zij komen binnenkort met toestellen op de markt die via IO-link kunnen communiceren.

 IO-Link Group Belgium
Veertien bedrijven hebben samen met de ondersteuning van Agoria de IO-Link Group Belgium opgericht

Uiteindelijk hebben veertien bedrijven samen met de ondersteuning van Agoria de IO-Link Group Belgium opgericht: Balluff, Beckhoff, Endress & Hauser, Festo, IFM, Omron, Schmersal, Sick, Siemens, Turck Multiprox, Pilz, Phoenix Contact, Wago en Werma. We komen geregeld samen om te bekijken hoe we eindklanten die op zoek zijn naar informatie rond IO-Link op weg kunnen helpen en ondersteunen. Dit realiseren we met workshops, onze aanwezigheid op beurzen, als gastsprekers op diverse evenementen en nog veel meer. Onze website www.IO-Link.be, waar u alles kan vinden over IO-Link Group Belgium, vormt hierbij het beginpunt."

 

Wat mogen we verder van deze organisatie verwachten?

Wayenberg: “In september organiseren we twee workshops: op 18 september in BluePoint Luik en op 20 september in BluePoint Antwerpen. Er komen niet alleen presentaties over de technologie, maar we ontwikkelen ook acht themaborden waarbij de praktijk met materiaal van verschillende leveranciers en leden van IO-Link Group Belgium in een reële situatie getoond wordt. Specialisten zullen tijdens korte demosessies de deelnemers demo's bezorgen. Zo zijn er vier installaties waarbij IO-Link gebruikt wordt in combinatie met diverse PLC-merken. In de vier andere borden gaan we dieper in op zaken als het toepassen van IO-Link in predictief onderhoud, de betrouwbare vervanging van een sensor, IO-Link als performant bekabelingsconcept en de toegevoegde waarde van een sensor en actuator met IO-Link. Zo kunnen de bezoekers zelf vaststellen dat de technologie haar kinderschoenen ontgroeid is en al in diverse applicaties kan worden toegepast. Inschrijven kan via www.IO-Link.be/events. Later volgen nog meer activiteiten. IO-Link Group Belgium zal aanwezig zijn op Indumation 2019, er zullen presentaties gegeven worden in specifieke sectoren en de groepering trekt ook naar scholen om leerlingen en leerkrachten te informeren over de technologie."

 

IO-LINKBEGINSELEN

Eenvoudig en universeel compatibel

De verbinding tussen een IO-Link-master en een apparaat wordt tot stand gebracht via een maximaal 20 m lange, niet-afgeschermde 3-draadskabel. De bedrading is gestandaardiseerd op basis van M5-, M8- en M12-connectoren.

De overgrote meerderheid van IO-Link-apparaten is uitgerust met M12-connectoren die zonder enige beperking gebruikt kunnen worden voor de schakelmodus en communicatiemodus van IO-Link. Elke poort van een IO-Link-master is in staat om de binaire schakelsignalen en gedigitaliseerde analoge waarden (bijvoorbeeld 8 bits, 12 bits, 16 bits) te verwerken. Seriële IO-Link-communicatie vindt plaats via dezelfde poort.

Eenvoudige bedrading, geautomatiseerde parameterinstelling en uitgebreide diagnose zijn slechts enkele voordelen van IO-Link.

Hoge functionaliteit (smart)

Standaard zijn 2 bytes procesgegevens beschikbaar per cyclus. De overdracht tussen de IO-Link-master en het apparaat neemt slechts 400 µs in beslag met een snelheid van 230 kBaud. De gebruiker kan ook grotere frametypen kiezen. Daarom kunnen ook grotere procesgegevens met een lengte tot 32 bytes worden verzonden met een overeenkomstig langere cyclustijd.

Om ervoor te zorgen dat de parametergegevens van een apparaat niet verloren gaan bij het vervangen van een apparaat, kunnen ze automatisch direct in de IO-Link-master worden opgeslagen. Als er een nieuw, identiek substitutieapparaat is aangesloten, worden de parameters van het vorige apparaat automatisch overgebracht naar het nieuwe apparaat.

Gebruiksgemak

Elk IO-Link-apparaat heeft een IODD (IO Device Description). Dit is een apparaat-beschrijvingsbestand met informatie over de fabrikant, het artikelnummer, de functionaliteit enz.

Deze informatie kan gemakkelijk worden gelezen en verwerkt door de gebruiker. Elk apparaat kan ondubbelzinnig worden geïdentificeerd via de IODD en via een intern apparaat-ID.