naar top
Menu
Logo Print
20/08/2018 - WOUTER VERHEECKE

KLASSIEKE AUTOMATISERINGSPIRAMIDE STAAT OP INSTORTEN

LAPP ziet hiërarchische communicatieniveaus afvlakken

Op haar jaarlijkse internationale persdagen houdt LAPP ons als vakpers telkens weer op de hoogte van al wat er reilt en zeilt in de automatiseringswereld. Deze keer kregen we geen voorstelling van nieuwe producten voor de kiezen; de kabelproducent waagde zich nu veeleer aan een aantal voorspellingen om dan aan te geven hoe zij hierop wil inspelen. Zo ziet het bedrijf dat de hiërarchische niveaus in de automatiseringspiramide verdwijnen door de opmars van de digitalisering. “De communicatie verloopt niet meer louter verticaal, maar ook horizontaal. Ethernet wordt daarbij de standaard, ook in industriële omgevingen", stelt Georg Stawowy, lid van het technologie- en innovatiebestuur bij LAPP.

LAPP ALS GIDS VOOR INDUSTRY 4.0

Ethernetkabels met maar één paar draden zijn goedkoper, compacter en makkelijker te installeren. Ze kunnen slechts 1 ipv 10 Gbit/s doorsturen, wat voor veel toepassingen op veldniveau evenwel volstaatWaar de drie vorige industriële revoluties gingen over stoom, elektriciteit en computers, draait de vierde om data.

“De fysieke en digitale wereld versmelten en netwerken worden alsmaar groter doordat alles onderling verbonden is. Dit heeft gevolgen voor de organisatie van maakbedrijven, vooral als we het hebben over de flow van die data", zegt Georg Stawowy van LAPP. “De klassieke automatiseringspiramide met het ERP-niveau bovenaan, het controleniveau in het midden en het veldniveau onderaan zal worden vervangen door een infrastructuur zonder duidelijke hiërarchieën", voorspelt hij.

Adviesverlener

“Uiteraard zal dit ook gevolgen hebben voor ons. Positieve gevolgen, want als iedereen met iedereen communiceert, zal het aantal connecties nog verder toenemen. Het laagste niveau van de piramide, met de basisinfrastructuur om de ruwe data te transporteren, zal daarbij altijd nodig blijven. Verbindingstechnologieën zullen overigens alsmaar belangrijker worden, niet alleen in termen van kwantiteit, maar ook wanneer het gaat om de vereisten rond kwaliteit, duurzaamheid en beschikbaarheid. Fabrikanten komen hieraan tegemoet met heel specifieke, vaak complexe onderdelen, maar dit maakt het voor de maakbedrijven dan weer moeilijker om het overzicht te bewaren over al die onderdelen en combinaties. Wij willen hierbij optreden als een gids, met gepast advies. Wij begrijpen de wensen en noden van onze klanten en kunnen hier de juiste oplossingen tegenover plaatsen; uit ons standaardgamma of op maat gemaakt. In de verdere ontwikkeling van nieuwe producten hanteren wij altijd dezelfde filosofie: we geven de klant wat hij nodig heeft", zegt hij.

Wireless

Ligt LAPP als kabelfabrikant dan niet wakker van de huidige wirelessmogelijkheden om data te versturen? “Die vraag krijgen wij dikwijls, maar in sommige industriële omstandigheden hebben draadloze technologieën belangrijke nadelen, zoals de stabiliteit of snelheid, waardoor 'real time'-toepassingen niet mogelijk zijn. Kabels zijn hier dus nog altijd in het voordeel. Desalniettemin zijn we wel bezig om zelf draadloze verbindingsoplossingen te creëren, precies omdat we altijd vertrekken van de klant en diens noden. Wat de toekomst ook brengt; wij zullen altijd de juiste infrastructuur blijven voorzien", reageert Stawowy.

INDUSTRIEEL ETHERNET

Een andere voorspelling is de verdere opmars van ethernetsystemen in industriële omgevingen, die daarmee de voorkeur zullen krijgen op veldbussystemen. Die laatste worden traditioneel vaker gebruikt in de industrie omdat ze robuuster en 'real time capable' zijn. De reden achter de ommezwaai is nu net de veranderende automatiseringspiramide, waarbij de beperkingen van ethernet wegvallen.

Hybridekabels en downsizing

“De hiërarchische niveaus verdwijnen en de communicatie verloopt nu ook horizontaal; bijvoorbeeld rechtstreeks tussen ERP-systemen en sensoren. Twee trends zullen hierbij verder aan belang winnen. Dat zijn hybridekabels die verschillende functies kunnen combineren en 'downsizing'. Kabels met vier paar draden zijn niet altijd nodig, dikwijls volstaat één paar", klinkt het nog.

LAPP Benelux

Van Dijklaan 16

5581 WG Waalre

Tel.: +31 (0)40/228.50.00

sales.lappbenelux@lappgroup.com

www.lappbenelux.com

Contactpersoon:

Mark Van Dijke