naar top
Menu
Logo Print
27/02/2018 - DIETER DEVRIENDT

ENGAGEMENT VOOR STANDAARDCOMMUNICATIE IIOT-TOEPASSINGEN

Bedrijven zetten voort in op harmonisering OPC UA TSN

OPC UA TSN wordt door velen gezien als hét communicatieprotocol voor Industrie 4.0 en (Industrial) Internet of Things. Verschillende grote technologiefirma's versterkten dit idee door een gezamenlijke persconferentie op SPS IPC Drives 2017. De eerder opgestarte samenwerking moet leiden tot een volledig interoperabele IIoT-oplossing voor realtimepeer-to-peercommunicatie. De zeventien deelnemende bedrijven ondersteunen alvast OPC UA TSN in hun toekomstige productgeneraties.


Deelnemers technische samenwerking rond ondersteunen van OPC UA TSN
Bovenstaande deelnemers aan de technische samenwerking engageren zich tot het ondersteunen van OPC UA TSN met hun producten in de hoop dit protocol te pushen voor IIoT-communicatie

GEZAMENLIJKE PERSCONFERENTIE

Op de eerste beursdag van SPS IPC Drives werd de talrijk opgekomen pers vergast op een gezamenlijke presentatie van zeventien bedrijven. ABB, B&R, Bosch Rexroth, Cisco, General Electric, Hilscher, Hirschmann, Kuka, National Instruments, Parker, Phoenix Contact, Pilz, Schneider Electric, SEW, Sick, TTTech en Wago benadrukten i.s.m. de OPC Foundation, de Avnu Alliance en het Industrial Internet Consortium (ICC) dat OPC UA over TSN dé standaard zal worden voor realtimecommunicatie over ethernet.
Daarnaast bevestigen ze dat ze deze technologie al in hun nieuwe producten beschikbaar zullen maken.


OPC UA OVER TSN

De open communicatiestandaard OPC Unified Architecture (UA) heeft een draagvlak over de hele industrie, getuige daarvan de meer dan 500 leden van de OPC Foundation. OPC UA heeft o.a. een protocol voor machine-to-machinecommunicatie en een protocol voor webservices, terwijl Time Sensitive Networking (TSN) talrijke standaarden omvat voor tijdskritische ethernetcommunicatie. Deze laatst genoemde standaarden zorgen voor synchronisatie, planning en traffic shaping met de hulp van time slices.

Normering

OPC Unified Architecture heeft de internationale IEC 62541 standaard, terwijl de vele standaarden in Time Sensitive Networking uit de IEEE 802-familie komen voor netwerken voor datapakketten met wisselende groottes.

Praktische implicaties

OPC UA over TSN betekent voor de user dat de meest voorkomende controllers van diverse fabrikanten realtime met elkaar kunnen communiceren over ethernet. Naast de verzekerde communicatie garandeert de technologie ook dat datapakketten met prioriteit ook op het afgesproken moment worden afgeleverd. Verschillende testprojecten hierrond zijn ondertussen al in een vergevorderd stadium. De resultaten zijn veelbelovend, want vergelijkbare systemen kennen cyclustijden die tot achttien keer hoger liggen.


IEDEREEN VOLGT?

De zeventien bedrijven lijken ervan uit te gaan dat na een tijdlang gebruik van OPC UA over TSN door de industrie ook andere bedrijven zich dan vanzelfsprekend zullen aansluiten … De deelnemende bedrijven voelen zich hierin gesterkt door de testprojecten die nu ook lopen bij bedrijven die niet meteen aan de persconferentietafel zetelden.