Meer terugroepingen door strenge (auto)controles

Fevia: "Geen signaal dat voedselveiligheid erop achteruitgaat"

Nieuwe cijfers van het FAVV tonen aan dat het aantal terugroepingen van voedingsproducten fors stijgt: van 53 in 2017 naar 171 in 2018. Voor Fevia toont die stijging vooral aan dat het voedselagentschap meer controleert en dat voedingsbedrijven hun autocontrolesysteem steeds strikter toepassen.
“Voedselveiligheid is en blijft een absolute prioriteit voor Belgische voedingsbedrijven, die hier al jaren flink in investeren en er actief over communiceren. In combinatie met de meldingsplicht en de controles door het FAVV zorgde ons autocontrolesysteem ervoor dat ons Belgische voedingsbedrijven de voorbije jaren een sterke reputatie uitbouwden op het vlak van voedselveiligheid”, zegt CEO Bart Buysse. “Nu komt het erop aan om het evenwicht te behouden. In eigen land moeten we erover waken dat de consument alert blijft bij elke terugroeping. Internationaal moeten we ervoor zorgen dat alle landen even streng de wetgeving interpreteren en controleren, om zo voedselveiligheid even prioritair te maken als in ons land.”
Dat de stijging vooral te maken heeft met strengere controles, wordt ook door het FAVV bevestigd. Fevia ziet op drie manieren een toegenomen bewustwording voor voedselveiligheid. Vanuit Europa komen er steeds meer Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF)-berichten. Het FAVV controleert en interpreteert strikter, zowel in eigen land als de meldingen die via RASFF-berichten uit het buitenland binnenkomen. Tot slot scherpen voedingsbedrijven hun eigen controlesysteem aan en controleren zij zichzelf strenger.
De stijging in het aantal terugroepingen is voor Fevia absoluut geen signaal dat de kwaliteit of voedselveiligheid van onze producten erop achteruit zou gaan. “Onze bedrijven maken net het verschil met hun kwaliteit. Wie in ons land op bedrijfsbezoek gaat in de voedingssector merkt meteen dat onze bedrijven samen met hun teams daarin heel ver gaan en heel wat investeren in preventie en controle. De cijfers van het FAVV bevestigen dat er geen enkele indicatie is die aangeeft dat de kwaliteit van voeding erop achteruitgaat, integendeel. Het gaat puur om strengere controles”, aldus nog Buysse.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Motion Control 

Motion Control maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.