Polymeren verbeteren oliewinning

Nieuwe vertakte polymeren ingeschakeld in oliewinning

De energievraag stijgt, en hoewel het relatieve aandeel olie licht afneemt, stijgt de absolute vraag tussen 2010 en 2030 met 24%. Om in de vraag te voorzien, worden aanvullende maatregelen getroffen, zoals de injectie van materialen die van nature niet aanwezig zijn in olievelden (verbeterde oliewinning – EOR). Een methode is de injectie van lineaire polymeren uit acrylamide (AM). Nadelen van dit soort commerciële polymeren zijn de gevoeligheid voor zouten, hardheid en afschuifspanningen. In de literatuur is de introductie van vertakte polymeren beschreven als manier om deze tekortkomingen te overkomen. Hiervoor is het nodig om het polymerisatieproces te beheersen, wat kan worden bereikt door toepassing van een gecontroleerd radicaal polymerisatie (CRP) systeem.

Frank van Mastrigt onderzocht de CRP methode ‘reversibele additie-fragmentatie ketenoverdracht (RAFT) polymerisatie’, waarbij een RAFT-agent wordt gebruikt om de polymerisatie te beheersen. Ook maakte hij thermische viscositeitverhogende polymeren, als alternatief voor conventionele polymeren met een extreme hoog molecuulgewicht, werden geprepareerd met de CRP methode atoom transfer radicaal polymerisatie (ATRP). 
In zijn proefschrift legt Van Mastrigt de fundering voor de gecontroleerde polymerisatie van acrylamide tot een hoog molecuulgewicht. Door vertakkingen te introduceren in de polymeren, werd een hogere oplossingsviscositeit behaald dan voor lineaire equivalenten, zelfs wanneer de vertakte polymeren een kleiner hydrodynamisch volume hadden.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Motion Control 

Motion Control maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.