LEKKAGE NODIG VOOR KOELING EN SMERING

Mechanische afdichtingen onder de loep

Wie er de top vijf van oorzaken van defecten bij pompen op naslaat, zal er steeds problemen met de mechanische afdichting op de as in terugvinden. Het hoeft dan ook geen betoog dat u ze het best met de nodige aandacht kunt behandelen om een lange levensduur te garanderen. Want u heeft tegenwoordig enorm veel keuze zowel in materialen als in types. Een overzicht.

SITUERING

Voor iedere industriële toepassing is er ergens wel een afdichting nodig. Ze bestaan dan ook in velerlei vormen en formaten om zich op elke leest te laten schoeien. Bij pompen dichten ze de uitgang van de roterende as in het pomphuis af. Hierdoor zullen de verpompte media niet, of slechts in uiterst geringe mate, uit de pomp naar buiten kunnen treden.

In het verleden nam men vooral zijn toevlucht tot pakkingsmaterialen, zoals een stopbuspakking of beter bekend als vetkoord. Dit soort asafdichtingen hebben echter een behoorlijke mate van lekkage nodig om de pakking goed gesmeerd en gekoeld te houden. Daarnaast vergen ze veel aandacht, omdat de pakkingdrukker van de stopbuspakking regelmatig aangedraaid dient te worden. Wanneer ze te droog wordt, kan dit tot verbranding leiden. De hoeveelheid product of water dat men verliest tijdens de productie (omdat het behoorlijk lekt om een goede smering te creëren), loopt aardig op, omdat pompen vaak 24/7 draaien.

Daarom ging men op zoek naar 'drogere' alternatieven. Mechanische afdichtingen bleken soelaas te bieden. Ze zijn genormaliseerd volgens DIN 24960, dat de inbouwmaten en materiaalcoderingen vastlegt. Dat maakt dat mechanische afdichtingen van verschillende leveranciers onderling uitwisselbaar zijn.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Motion Control 

Motion Control maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.