Belgische ondernemingsactiviteit kan zich goed handhaven

VBO maakt resultaten van bevraging bij sectorfederaties bekend

Twee keer per jaar bevraagt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zijn sectorfederaties om de economische temperatuur op te meten. Op basis van dat onderzoek wordt dan een balans opgemaakt van de Belgische situatie en van de vooruitzichten voor het komende halfjaar. Uit de resultaten blijkt nu dat de Belgische activiteit zich de voorbije zes maanden vrij goed kon handhaven.
Zo is het aantal optimisten het laatste half jaar lichtjes toegenomen ten opzichte van de laatste peiling (van 14% naar 22%), maar het aantal sectoren waar pessimisme heerst is even groot. Ook de bouw behoort tot die optimistische sectoren. Hoewel de activiteit minder fors zal groeien door de weerslag van de lokale verkiezingen, zal die groeivertraging binnen de perken blijven.
Op investeringsvlak is er weinig veranderd, want het merendeel van de sectoren verwacht nog steeds dat de investeringsgroei zal stabiliseren rond het huidige hoge niveau. Het is echter opmerkelijk dat het investeringsklimaat over het algemeen positief is gebleven, aangezien de Belgische bedrijfsinvesteringsquote zich in 2018 al op haar hoogste peil bevond sinds het begin van deze eeuw.
Op het vlak van werkgelegenheid is vooral het aandeel sectoren dat verwacht dat de werkgelegenheidsdynamiek zal stabiliseren toegenomen (van 57% naar 64%). Dat is niet verwonderlijk, want sinds 2014 kreeg de jobcreatie een impuls waardoor het werkloosheidspeil is gedaald naar een van de laagste niveaus van de afgelopen 20 jaar (5,8% in maart).

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Motion Control 

Motion Control maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.