Duurste element op aarde helpt om pijpleidingen en tanks te controleren

Californium als detectie-instrument

Het zwaarste natuurlijke element is uranium (nr. 92). Alle elementen daarboven ontstaan kunstmatig wanneer atomen met grote kracht op elkaar botsen of beschoten worden met deeltjes. De superzware elementen die daarbij ontstaan zijn meestal instabiel en radioactief, en kennen geen echte toepassingen– op plutonium na. Het exotische en zelf gevaarlijke element californium (nr. 98) wordt ingezet om (oude) explosieven te onderzoeken, kerncentrales veilig op te starten en pijpleidingen en tanks te controleren op zwakke plekken. De olie- en mijnindustrie gebruikt Cf-252-bronnen om boorputten en gedolven erts, maar ook pijpleidingen en opslagvaten te onderzoeken.
Veel atoomkernen absorberen trage neutronen. Daarbij komt gammastraling vrij die karakteristiek is voor het element. Een extra neutron maakt een atoomkern ook vaak instabiel: de isotoop vervalt, snel of langzaam, waarbij ook karakteristieke gammastraling vrijkomt. Beide processen kun je gebruiken om met een gammadetector een indruk te krijgen van de atomaire samenstelling. Dat heet neutronenactiveringsanalyse, NAA.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Motion Control 

Motion Control maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.