- 16 december 2020
- Door Dieter Devriendt
- | Bron: Elektricien
e-learning bereikt installateurs best
Volta en Intellicht leren u online alles over lichtregelsystemen
Weinig onderwijswoorden passen beter bij de coronaperiode dan 'e-learning'. Maar Volta was als één van de partners binnen het IntelLicht VISiv-project al ruim voor het toeslaan van de pandemie in België bezig met de uitbouw van hun online leerplatform. Natuurlijk kende de digitale leerschool op afstand nu een boost, maar het is om tal van andere redenen nog een meer dan geschikte tool, zo wist Volta technology officer Wouter Wissink ons te vertellen.
Installateur moeilijk te bereiken
De installateur is - door de aard van het beestje - niet zo gemakkelijk te pakken te krijgen, weet Wouter Wissink van Volta. "Als het één ding is waar het installateurs aan ontbreekt, is dat tijd. Daarom is hij/zij ook niet eenvoudig te bewegen om een verplaatsing te maken en bijvoorbeeld een hele namiddag of avond te spenderen aan een infosessie. 'Time is money' geldt zeker voor de installateur, maar ook 'knowledge is power' mag niet uit het oog verloren worden."
Enter e-learning. Niet de voorspelling van een mogelijke wereldwijde pandemie leidde voor Volta tot de creatie van een online leerplatform, maar de resem voordelen zorgden voor die digitale inspanning. "Onze e-learning vermijdt reistijd en -kosten en verhoogt de flexibiliteit", verklaart Wissink zich nader. "De installateur kan zelf kiezen wanneer hij welke module volgt en hoeveel tijd hij eraan besteedt. Bovendien is e-learning een leermethode die volgens diverse studies een betere informatieverwerking bewerkstelligd."
aanwezige content verdiepen en verspreiden
Over intelligente lichtregelsystemen valt er IntelLicht nog heel weinig bij te leren. Als VISiv-project - aangevraagd door Groen Licht Vlaanderen, gesubsidieerd door VLAIO en uitgevoerd door KU Leuven (Labo Lichttechnologie), WTCB en Volta - is informatieverstrekking rond intelligente lichtregelsystemen namelijk de corebusiness. Op de website intellicht.org bundelden ze alvast de online basiskennis, met de zekerheid van verificatie door de spelers in het project.
"Betrouwbare basisinformatie is al een grote stap, maar met de e-learning wilden we nog dieper in de kennis duiken. Daarom kan je ook vanaf de basisinfo op de IntelLicht-website naar de e-learningmodules. Die zijn trouwens volledig gratis beschikbaar na online registratie. Eens men de inloggegevens ontvangen heeft, kan men via het Volta-portaal kiezen uit modules met thema's als Dali of Bluetooth. Die onderwerpen splitsen zich dan nog op in diverse begrippen met elk hun informatieportie. Sowieso begint elk infoblok met een kennistest om te zien of de voorkennis al aanwezig is. Indien dit niet het geval is, wordt er verwezen naar de basisgegevens die te vinden zijn op intellicht.org."
De informatie die na de kennistest volgt, is een mix van tekst, demonstraties en lezingvideo's. "Die verschillende manieren om info aan te brengen zorgen voor variatie en houden het levendig. Ook stappenplannen - al dan niet voorzien van video - maken deel uit van de e-learning. Ook interessant is dat we een feedbackformulier voorzien achteraf zodat wij ons platform kunnen verbeteren. Bovendien kan men eventuele vragen stellen via mail; dat neemt ook de drempel weg die sommigen hebben wanneer ze tijdens een live infoavond en plein public een vraag willen stellen."
Na de informatie bekeken te hebben, kunnen de installateurs ook nog een PDF downloaden met de samenvatting van de opgedane kennis. "Zo heb je iets waarnaar je terug kan grijpen wanneer je later twijfelt of met een probleem wordt geconfronteerd."
Ondertussen werkt men ook hard aan de Franstalige versie van de e-learningmodules van Dali. Deze worden geacht klaar te zijn tegen de tweede helft van 2021.
Flexibele aanpak
"Vaak wordt er bij een e-learningplatformen gekozen voor een SCORM (Sharable Content Object Reference Model)-formaat waarbij een heel gerichte en geleidelijke stap-voor-stapbegeleiding plaatsvindt. Omwille van de flexibiliteit kozen wij voor een meer vrijblijvende aanpak. Bij ons is het mogelijk om zelf te kiezen welke modules je wilt bekijken en in welke volgorde. Zo kan er vlot geschakeld worden tussen diverse modules en is volgtijdelijkheid niet verplicht. Zo blijft het belangrijke flexibiliteitsfacet van de e-learning gevrijwaard."
PREMIE
Niet onbelangrijk is dat voor het volgen van de e-learningmodules ook een premie kan aangevraagd worden voor arbeiders die vallen onder het Paritair Subcomité voor de elektriciens PSC 149.01. Via de website van Volta kan men het formulier invullen waarmee de aanvraag ingediend kan worden.