Partnercontent

veilige en verse vleesalternatieven

Hoogwaardige alternatieve eiwitbronnen

vleesvervangers

De jongste jaren zien we een toenemende trend naar labelvriendelijke producten waarbij gezondheid, ethiek en milieufactoren een belangrijke rol spelen in de keuze van de consument. Als onderdeel van deze trend vervangen steeds meer consumenten vlees door plantaardige eiwitalternatieven. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van voedselveiligheid, houdbaarheid, versheid en smaak. Kemin biedt een reeks hoogwaardige alternatieve eiwitbronnen. Bovendien blijft het bedrijf investeren in studies om te voldoen aan de verwachtingen van de toekomstige consument.

Flexitarisme is sterk in opkomst

Veel consumenten willen hun vleesinname verminderen met behoud van eiwitconsumptie en vervangen vlees door plantaardige alternatieven met een vergelijkbare smaak en textuur. De marktgegevens van Euromonitor over vleesalternatieven wijzen op een snelle groei: de retailwaarde van plantaardig vlees zal in Europa de komende 3 jaar met 42% stijgen tot een waarde van € 2,3 miljard.

Mengtechnieken helpen eiwitprofiel vlees te benaderen

De eiwitbron is de belangrijkste onderscheidende factor tussen de nieuwe vleesvervangers op de markt, vooral voor etiketlezende consumenten die op zoek zijn naar gezondere voedingsopties. Soja blijft het meest gebruikte eiwit, gevolgd door erwten. Daarnaast mengen velen ook eiwitten van insecten, eieren, hennep, tarwe, bonen en paddestoelen onder hun voedsel voor een unieke smaak en textuur.

Mengtechnieken, waarbij diverse plantaardige eiwitten van verschillende oorsprong zodanig worden gecombineerd dat het aminozuurprofiel van het eindproduct vrijwel identiek is aan dat van dierlijke eiwitten, zullen standaardpraktijk worden in vegetarische verpakte voedingsmiddelen.

Liever gekoeld dan ingevroren

Consumenten vragen om kant-en-klare plantaardige vleesalternatieven - neem bijvoorbeeld veganistische runderlapjes - die langer in de koelkast kunnen worden bewaard. Zij laten diepvriesproducten links liggen ten voordele van nieuwe gekoelde opties die handig en gemakkelijk te bereiden zijn. Consumenten en detailhandelaren hebben behoefte aan natuurlijke oplossingen met een duidelijke en transparante etikettering. Zij zijn op zoek naar herkenbare ingrediënten die zij kunnen vertrouwen.

Productintegriteit garanderen

Het beschermen van productintegriteit is essentieel om ervoor te zorgen dat smaak en vleesachtige textuur intact blijven. Kemin biedt oplossingen voor deze uitdagingen. Het productassortiment van Kemin bestaat uit biologische oplossingen met een duidelijke labeling die voldoen aan wat de consument verwacht van (alternatieve) eiwitbronnen.

microbieel bederf afremmen

De gebufferde azijnoplossing BactoCEASE NV is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en beschermt vleesalternatieven zoals groenteburgers tegen microbieel bederf. Tegelijk biedt ze een evenwichtig smaakprofiel.

Een recente studie van gekoelde veganistische runderlapjes in een MAP-verpakking (Modified Atmosphere Packaging) toont aan dat BactoCEASE NV Dry de microbiële groei in deze matrix kan vertragen.

Oxidatieve stabiliteit

NaturFORT™ - een mengsel van rozemarijn en groene thee - verlaagt de gehalten aan primaire en secundaire producten in veganistische rundvleespasteitjes, wat helpt om de producten langer vers en aantrekkelijk te houden.

mengsel van rozemarijn en groene thee - verlaagt de gehalten aan primaire en secundaire producten in veganistische rundvleespasteitjes, wat helpt om de producten langer vers en aantrekkelijk te houden
Een mengsel van rozemarijn en groene thee verlaagt de gehalten aan primaire en secundaire producten in veganistische rundvleespasteitjes, wat helpt om de producten langer vers en aantrekkelijk te houden

Vetoxidatie en enzymatische bruinkleuring afremmen

Veel vleesvervangers en plantaardige eiwitproducten bevatten hoge doses vetten en oliën. Deze vetten kunnen na verloop van tijd oxidatie veroorzaken, wat uiteindelijk zal leiden tot een onaangename geur, kleur en/of smaak. Het rozemarijnextract en galluszuurmengsel FORTIUM® RG20 Liquid is ontwikkeld voor maximale effectiviteit tegen kleur- en smaakafbraak in vetten, oliën en gefrituurd voedsel.

Enzymatische bruinkleuring treedt op bij gesneden, aan zuurstof blootgestelde groenten, wat leidt tot bruinkleuring aan het oppervlak waardoor de kwaliteit afneemt. FORTIUM A Dry acerola-extract en FORTIUM RG20 Liquid vertragen de oxidatie en helpen de sensorische kwaliteiten van deze plantaardige ingrediënten te behouden, wat hun houdbaarheid helpt verlengen.

Langere levensduur frituurolie

Er is een trend naar gezondere plantaardige oliën met een kortere frituurtijd. FORTY-FRY™ is een natuurlijke antioxidant bestaande uit tocoferolen, innovatieve emulgatoren en speciale oliën die de frituurlevensduur van olie aanzienlijk verlengt - tot minstens 25% - door de vorming van ongewenste verbindingen en off-flavours te voorkomen. Ze zorgt ook voor vermindering van schuimvorming en zorgt voor een optimale warmteoverdracht, met een gelijkmatige bruining van het voedsel tot gevolg.

Kemin investeert voortdurend in nieuwe innovatieve oplossingen om in te spelen op deze opkomende voedingsmarkten, door de producten van flexitariërs en vegetariërs te ondersteunen en de wereld bij elke stap duurzamer te helpen maken.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
company corner

KEMIN INDUSTRIES

TOEKOMSTLAAN 42, HERENTALS 2200Meer info
Plantaardige voedingsproductenFoodprocessVoedingsoliën
Print Magazine

Recente Editie
30 september 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine