Special Fruit ontvangt Lean and Green-ster

20% uitstootbesparing door logistieke maatregelen

VIL (Vlaams Instituut voor de Logistiek) heeft drie Lean and Green Stars en een Lean and Green award uitgereikt. De award wordt toegekend aan bedrijven of organisaties die van plan zijn hun CO2-uitstoot met 20 % te reduceren. Wie hier ook effectief in slaagt, krijgt de Lean And Green Star. De uitreiking vond plaats tijdens het event ‘Duurzaamheid is de toekomst’.
Duurzaamheid in de logistiek is een thema dat sterk aan belangstelling wint. De logistieke sector zet zich dan ook meer en meer in om op een verantwoorde manier om te gaan met energie, infrastructuur en grondstoffen, zodat de logistiek van vandaag geen hypotheek legt op de maatschappij van morgen.
De uitreiking van de award en stars gebeurde door evaluator Prof. Van Lier van de VUB. Het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland (IVBO) nam de Lean and Green Award in ontvangst. De Lean and Green Stars gingen naar fruit- en groentenimporteur Special Fruit, netwerkbeheerder Eandis (Fluvius) en logistieke dienstverlener Snel Logistics Solutions.
In 2012 startte Special Fruit met het energie-efficiënte programma ‘Lean and Green’ van VIL. De logistieke afdeling bekeek toen hoe de levering van de producten beter kon aangepakt worden om tot milieuvriendelijke besparingen te komen. In amper 6 jaar tijd kon het bedrijf een uitstootbesparing van 20% realiseren door enkele maatregelen te nemen. Zo werd er veel luchtvracht omgezet in zeevracht, meer specifiek voor mango’s en avocado’s. Op die manier kan tot 8 keer minder CO2 worden uitgestoten. Ook de eigen productie in Zuid-Europa is goed voor het milieu. Zo hoeven bijvoorbeeld frambozen niet meer ingevlogen te worden vanuit verre wereldhoeken. Ze over de weg laten komen, heeft ook een enorme ecologische impact.
Jan Peeters, Transport planner bij Special Fruit: “Het Lean and Green initiatief past volledig in onze duurzaamheidsstrategie. Als producent en importeur van vers fruit en groenten uit alle werelddelen, is het voor ons een must om de logistieke impact hiervan op het milieu zo klein mogelijk te houden. Het werd een uitdaging voor onze transport- en aankoopafdeling, met een eindresultaat waarop we terecht trots op mogen zijn.”
Sinds 2012 ondersteunt en begeleidt VIL binnen het project ‘Lean & Green’ bedrijven die zich ertoe verbinden om in hun transport- en logistieke activiteiten de energie-efficiëntie te verbeteren en hun CO2-uitstoot met minstens 20 % te reduceren binnen een periode van vijf jaar.
81 bedrijven ontvingen in Vlaanderen de Lean & Green award op basis van een positieve evaluatie van hun plan van aanpak door de VUB-dienst MOBI, die in dit project optreedt als neutrale evaluator. Bedrijven die de Lean and Green award behaalden en ondertussen hun 20 % CO2-doelstelling daadwerkelijk hebben gerealiseerd, kunnen sinds 2015 met de procedure starten om de Lean and Green Star te verkrijgen. Intussen hebben al twintig bedrijven de Lean and Green Star in Vlaanderen ontvangen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Motion Control 

Motion Control maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.