Agoria: "Goed evenwichtig loonakkoord"

Lambotte meent dat technologiebedrijven sociaal akkoord gaan steunen

Agoria, de federatie van de technologische sector, is tevreden met een "goed evenwichtig akkoord". Dat zegt topman Marc Lambotte eind februari in een reactie op het ontwerp van loonakkoord. Dat de sociale partners andere afspraken maakten rond het SWT, het vroegere brugpensioen, doet voor Lambotte geen afbreuk aan de intentie van de regering tot langer werken. Hij vindt het goed dat vakbonden en werkgevers binnen de Groep van 10 binnen het wettelijk kader van de loonnormwet gebleven zijn.
"Het is goed dat vakbonden en werkgevers snel terug aan tafel gegaan zijn. Nu is het vooral belangrijk dat alle sociale partners dit evenwichtig en toekomstgericht voorstel verder verdedigen", reageert hij.
De sociale partners spraken voorts, na twintig uur onderhandelen, af om de kalender rond SWT aan te passen. Voor de lange loopbanen en de zware beroepen blijft het volgens het ontwerp van akkoord mogelijk om nog 2,5 jaar lang op 59 jaar op brugpensioen te gaan. Voor bedrijven in moeilijkheden en in herstructurering wordt de brugpensioenleeftijd opgetrokken van 56 naar 58 jaar in 2019, naar 59 jaar in 2020 en naar 60 jaar eind 2020. Maar vorige zomer besliste de regering in het kader van de jobsdeal nog om de minimumleeftijd voor SWT op te trekken tot 59 jaar dit jaar en 60 jaar in 2021 - de koninklijke besluiten zijn nog niet gepubliceerd.
"Er is iets meer rek opgezet. Voor onze bedrijven zijn die aanvaardbaar", zegt Lambotte over de afspraken rond SWT. "Aan de intentie van de regering om langer te werken, wordt geen afbreuk gedaan." Voor Lambotte is er geen twijfel dat de technologiebedrijven het sociaal akkoord gaan steunen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Motion Control 

Motion Control maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.